| Тренування хвата для стрільців з пістолета застосовуючи продукцію IronMind |
| Статьи |
|
Тренування хвата для стрільців з пістолета, застосовуючи продукцію IronMind включаючи статтю Рона Ейвері «Використання продуктів для хвата від IronMind»
СИЛЬНІШІ РУКИ СТРІЛЯЮТЬ ТОЧНІШЕ
Слабкий хват і слабкі зап'ястя — це вірний спосіб схибити. Цілеспрямоване тренування дасть вам покращений контроль віддачі, а також силу та витривалість, щоб робити постріл за пострілом — ви станете кращим стрільцем і отримаєте більше користі від часу, проведеного на стрільбищі, та грошей, витрачених на боєприпаси.
Міцне передпліччя забезпечує стабільну платформу для стрільби з пістолета, а сильніші пальці та загальний хват полегшать натискання на спусковий гачок — що призведе до точнішої стрільби, постріл за пострілом. І якщо частина вашого завдання — утримання зброї, то саме сила вашого хвата визначить, у чиїх руках опиниться ваша зброя.
За правильного підходу тренування хвата — просте й ефективне. IronMind є центром тренування хвата з 1988 року, і ми маємо як інструменти для тренувань, так і знання, щоб дати вам перевагу, необхідну для точнішої стрільби. IronMind рекомендує три ключові напрямки для вашої програми тренувань, спеціально орієнтованої на стрільбу з пістолета:
• сила хвата • сила зап'ястя • м'язовий баланс/відновлення
СИЛА ХВАТА
Еспандери Captains of Crush Капітан Краш (CoC): Розвивайте максимальну силу хвата для контролю віддачі пістолета
• золотий стандарт для розвитку максимальної сили хвата для стрільби • розроблені для найшвидшого приросту сили хвата • преміальні матеріали, запатентовані елементи, точне виробництво, неперевершена підтримка клієнтів • 11 рівнів жорсткості для ідеального підбору — незалежно від того, чи ви лише починаєте, відновлюєтесь після травми, чи вже маєте результати в діапазоні .12–.15
Великий палець важливий у стрільбі, але коли справа доходить до контролю над пістолетом, він другорядний порівняно з іншими чотирма пальцями, тому ваша увага зосереджена на так званому «стискаючому хваті» (уявіть рукостискання та стискання). Грипери Captains of Crush — ваш вибір номер один для розвитку стискаючого хвата, і вони стануть наріжним каменем вашого тренування.
Якщо ви хочете додатково потренувати ізольовано спусковий палець, еспандер IMTUG готовий стати в пригоді — IMTUG дозволяє тренувати пальці по одному або по два за раз, включно з великим пальцем, що допомагає стабілізувати вашу зброю.
IMTUG грипери: Тренуйте пальці по одному або по два за раз, включно зі спусковим пальцем
• цілеспрямоване тренування одного або двох пальців за раз, включно з великим пальцем • 7 рівнів жорсткості, розроблені для роботи в парі з Captains of Crush еспандерами • преміальні матеріали, ергономічний дизайн, точне виробництво, неперевершена підтримка клієнтів • підтягніть слабкі пальці, прогресуйте на Captains of Crush, посильте пінч-хват
СИЛА ЗАП'ЯСТЯ
Специфічні форми сили зап'ястка, найважливіші для точної стрільби з пістолета, найкраще тренуються з акцентом на радіальне та ліктьове відхилення — вишукані терміни для повороту зап'ястка у напрямку "великим пальцем вгору" або "мізинцем вгору". IronMind пропонує три перевірені інструменти для тренування, спрямовані саме на ці рухи. Wrist Reinforcer — інструмент першого вибору для інтенсивного, спеціалізованого тренування зап'ястя; Heavy Hammer II Leverage Bar із двохдюймовою рукояткою тренує силу хвата разом із зап'ястком; а Twist Yo' Wrist — це доповнення або альтернатива важільним вправам, добре підходить для кондиційного або витривалісного тренування, а також для силового.
Wrist Reinforcer: інтенсивне, спеціалізоване тренування зап'ястя
• зосередження виключно на зап'ястку–передпліччі • перетворіть зап'ястки та передпліччя в одну дуже сильну, монолітну одиницю • важельте в усіх напрямках, робіть утримання на час, кола та вісімки
Heavy Hammer II Leverage Bar: тренує силу хвата разом із зап'ястям
• поєднує роботу хвата та зап'ястка–передпліччя в одному русі • рукоятка діаметром 2 дюйми навантажує хват, коли ви піднімаєте та опускаєте важіль • важельте вперед (радіально), назад (ліктьово) та в сторони (пронація/супінація)
Twist Yo' Wrist: Стабілізуйте передпліччя для точнішої стрільби з пістолета
• тренує одночасно хват, зап'ясток і передпліччя • рух — радіальне та ліктьове відхилення (як відкривання банки з арахісовим маслом, тримаючи її боком, одна рука на кришці, інша на дні) • будує стабільну платформу для стрільби з пістолета, витривалість і більшу точність • тренує як концентрично (намотуючи шнур), так і ексцентрично (дозволяючи йому розмотуватись під контролем)
М'ЯЗОВИЙ БАЛАНС/ВІДНОВЛЕННЯ
Найшвидший спосіб набрати силу — тренуватися якомога інтенсивніше в межах вашої здатності відновлюватися — ті самі речі, що прискорюють відновлення, також допомагають запобігти травмам і сприяють реабілітації, якщо ви вже травмувалися.
Тенісний лікоть та низка подібних проблем часто виникають через перевантаження м'язів-згиначів руки (м'язів, що стискають кисть). Expand-Your-Hand Bands™ від IronMind тренують розгиначі — м'язи, що дозволяють руці розкриватися. Тренування з Expand-Your-Hand Bands легке, приємне та ефективне — використовуйте їх за призначенням і попрощайтеся з болем у ліктях; і чим більше ви стріляєте, тим більше користі отримуєте від регулярного їх використання.
Expand-Your-Hand Bands: тренуйте розгиначі для м'язового балансу, швидшого відновлення та здатності робити постріл за пострілом без болю в лікті
• насолоджуйтесь чудовим здоров'ям кистей, попрощайтеся з болем у лікті • прискорюйте приріст сили хвата, точності та витривалості стрільби • розвивайте м'язовий баланс, прискорюйте відновлення та покращуйте рухливість • запобігайте, усувайте або зменшуйте біль від тенісного або "гольфового" ліктя, тендиніту, синдрому зап'ясткового каналу, перенавантаження та зловживання, наприклад, після довгого дня на стрільбищі
IronMind EGG достатньо щільний, щоб дати рукам реальне навантаження. Яйцеподібна форма забезпечує природне прилягання й тренування під найрізноманітнішими кутами; зелений еспандер IronMind EGG достатньо м'який для комфортного діапазону рухів і водночас достатньо міцний для найсильніших рук світу.
IronMind EGG: активний відпочинок між силовими тренуваннями
• 2 рівні жорсткості — м'якший зелений і жорсткіший синій • достатньо щільний для повноцінного тренування хвата • ергономічна форма для комфортного утримання в руці, робота під різними кутами • як масаж для рук, використовуйте для активного відпочинку та кондиціонування у вихідні дні
ВИКОРИСТАННЯ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ХВАТА ВІД IRONMIND Автор — Рон Ейвері
Одним із факторів, що сприяють успішній високоефективній стрільбі, є ваша здатність і майстерність контролювати пістолет під час циклу віддачі. Хоча в тому, як саме ми досягаємо цього контролю, задіяно безліч біомеханічних і нейронних процесів, немає нічого більш фундаментального, ніж сила в кистях, зап'ястках і передпліччях.
Сила — це те, що ми зазвичай сприймаємо як належне... поки вона в нас не зникне.
Після серії складних операцій із реконструкції зап'ястка протягом трьох років (спричинених давньою травмою), я зіткнувся з серйозно обмеженою силою в стрілецькій руці, зап'ястку та плечі. Не вдаючись у деталі, переді мною постало непросте завдання — навчитися стріляти заново. Мені довелося як тримати зброю по-новому, так і відновлювати силу верхньої частини тіла, руки та кисті.
Коли я вперше повернувся на стрільбище в березні 2005 року, першим, що я помітив, було те, наскільки більше "підкидувало" пістолет через зменшену силу. Я знав, що робити. Я просто не міг це зробити. Для порівняння: до операції в 2002 році я міг точно стріляти зі спліт-таймами в діапазоні .12–.15 на дистанції до 10 ярдів. У березні 2005 року я показував спліти в діапазоні .22–.26 на дистанції 5–7 ярдів із граничним контролем над мішенню.
Також у мене значно швидше закінчувалась силова витривалість хвата. Пам'ятаю, як я стріляв на змаганні Rocky Mountain 300 на початку 2005 року, де були вправи по 60 пострілів. Я вичерпав швидкість натискання на спуск десь на 18-му пострілі й пройшов решту вправи зі сплітами в діапазоні .24–.26. На щастя, для більшості вправ дистанції були близькими.
Надмірне підкидування та дефіцит витривалості хвата були суто питанням сили. Технічні, механічні та емоційні аспекти спроб повернутися до попереднього рівня результативності або перевершити його, попри необхідність переосмислити техніку стрільби, вимагали значно більше часу. Це історія для іншого разу.
Маючи досвід у силовому тренуванні, я знав, що мені знадобиться спеціальне тренування, щоб швидко повернутися у форму.
Цілі побудови програми
Ключ до сили хвата для стрільби — розвинути силу до рівня, коли ви можете контролювати зброю, зберігаючи при цьому значний резерв сили. Цей резерв критично важливий для дрібної моторики та результативності стрільби. Якщо вам доводиться використовувати всю свою силу, щоб утримати зброю та контролювати віддачу, ви не зможете рухати спусковим пальцем із витонченістю та швидкістю, необхідними для точної стрільби на швидкості.
Вам не потрібні величезні рівні сили, щоб добре стріляти. Що вам потрібно — це достатньо сили, щоб міцно встановити хват без напруження, а потім ізолювати спусковий палець, не послаблюючи хват. Два середні пальці стрілецької руки виконують приблизно 90 відсотків роботи хвата цієї руки. Утім, не нехтуйте мізинцем. Ви тренуєте не лише м'язи, а й сухожилля та м'які тканини кисті й руки. Це займає значно більше часу. З часом і м'язи, і сухожилля зростуть у силі та стійкості до травм. Ви не отримаєте "передпліч Попая". Ви отримаєте чисту, функціональну силу та кондицію завдяки правильній програмі тренування хвата для стрільби.
За моїми оцінками, топові стрільці-чоловіки мають силу хвата в середньому між 120 і 170 фунтами. Цікаво, що допоміжна рука виявляється сильнішою за стрілецьку у багатьох стрільців, яких я тестував.
Використання інструментів
Ключ до розвитку високого рівня сили хвата — використовувати більший опір за меншої кількості повторень. Тенісні м'ячики, звичайні пристрої для хвата та інші вправи з низьким опором, виконувані з великою кількістю повторень, не приведуть вас туди, куди ви прагнете. Пам'ятайте: якщо ви вже практикуєте суху та бойову стрільбу, ви й так отримуєте багато повторень хвата.
Все разом
Ці та інші продукти IronMind для тренування хвата можуть суттєво покращити вашу результативність у стрільбі. Дозвольте експерту з вогнепальної зброї та професійному стрільцю Рону Ейвері розповісти, як він тренувався з продуктами IronMind, щоб відновитися після операції та відновити "силу хвата в руках до 165–195 фунтів. Мої спліти в діапазоні .12–.15, і в хороший день я можу показувати таку швидкість на дистанції до 15 ярдів на тренуванні з дуже хорошими влученнями."
*Ця стаття вперше опублікована у Front Sight, вересень/жовтень 2008. Передруковано з дозволу.
ЕСПАНДЕРИ CAPTAINS OF CRUSH — ПРОГРАМА ТРЕНУВАННЯ
Ці еспандери мають різні рівні опору, що значно перевищують звичайні інструменти для хвата. Саме вони — основа моєї програми тренування сили стрілецької руки.
Еспандери Captains of Crush (Капітан Краш) класифікуються за приблизною вагою:
• Guide — 60 фунтів • Sport — 80 фунтів • Trainer — 100 фунтів • Point Five — 120 фунтів • No. 1 — 140 фунтів • No. 1.5 — 167,5 фунтів • No. 2 — 195 фунтів • No. 2.5 — 237,5 фунтів • No. 3 — 280 фунтів • No. 3.5 — 322,5 фунтів • No. 4 — 365 фунтів
Переконайтеся, що ви правильно розташовуєте грипер у руці. Будьте особливо обережні, щоб пружина не опинилась у долоні на випадок, якщо вона зламається. Одне повторення означає перехід із повністю відкритого в повністю закрите положення гриперу. Якщо ви не можете його закрити — значить, ви цього не зробили.
Програма для початківців
Для нових та середнього рівня тренованих — перші 2–3 тижні:
Використовуйте IronMind EGG для розігріву руки. Стискайте його 20–30 разів кожною рукою.
Візьміть два еспандери на свій вибір.
День 1
1-й еспандер: 2 підходи по 15 повторень кожною рукою (останні кілька повторень мають лише починати втомлювати руки)
2-й еспандер: 2 підходи по 8–10 повторень кожною рукою (останні 3 повторення важкі)
Тепер використовуйте Expand-Your-Hand Bands. Не намагайтеся форсувати повторення й підходи. Просто беріть прогресивні стрічки, почніть із 15–20 повторень, а потім трохи важче — 10–15 повторень. 2–3 підходи цілком достатньо.
Оцініть, як почуваються ваші руки протягом наступних двох днів.
День 2
Якщо руки почуваються добре, повторіть День 1. Якщо ні — зменшіть важкий опір і залишайтеся з легшою програмою для більшої кількості повторень.
Виконуйте цю програму протягом 2–3 тижнів, а потім можете переходити до наступної програми.
ОСНОВНЕ ТРЕНУВАННЯ — ПРИКЛАД ПРОГРАМИ
Цю програму слід виконувати двічі на тиждень. Дайте два дні на відновлення після тренувального дня.
Використовуйте Expand-Your-Hand Bands наприкінці тренування, щоб тренувати розгиначі, як і в програмі для початківців. Використовуйте IronMind EGG, щоб підтримувати гнучкість рук у вихідні дні.
Примітка: Намагайтеся виконувати силове тренування після тренування навичок стрільби. Ваші руки подякують вам, коли ви будете стріляти.
Використовуйте той рівень опору, який підходить саме вам. Моделі в дужках — лише приклади, а не абсолютні вказівки. Ви самі вирішуєте, що підходить саме вам.
Розминка (кожна рука)
• IronMind EGG × 20 повторень • Captains of Crush еспандер: 1 підхід × 10–15 повторень із дуже низьким опором (Guide)
Тренування (кожна рука) — відпочивайте за потреби, але не більше 2 хвилин між підходами
• 1 підхід × 8–12 повторень із помірним опором (Sport) • 1 підхід × 6–8 повторень із помірно важким опором (Trainer) • 1–2 підходи × 4–5 повторень із наступним рівнем (Trainer або No. 1) • 1–3 підходи × 1–3 повторення з наступним рівнем (No. 1 або No. 1.5) • 3 підходи × 1 повторення з найважчим гриперм, який ви можете подолати
Відпочивайте 3–5 хвилин.
Візьміть IMTUG і утримуйте його закритим 15–20 секунд, водночас маніпулюючи спусковим пальцем так, ніби ви стріляєте. Використовуйте два середні пальці й підмітайте низ мізинцем, щоб утримувати його закритим. Повторіть з іншою рукою. Виконайте це ще двічі, загалом 60 секунд.
Для додаткового силового тренування в основні тренувальні дні ви можете використовувати IMTUG, щоб пропрацювати мізинець і безіменний палець наприкінці основного тренування. Переверніть його для цієї вправи. Не перестарайтеся — просто виконайте 2–3 підходи в діапазоні 5–8 повторень. Ви також можете виконати кілька підходів для спускового пальця окремо з легшим IMTUG.
IMTUG™ ДВОПАЛЬЦЕВІ ГРИПЕРИ
IMTUG розроблені для розвитку специфічної для стрільби сили пальців і кисті, а також для зміцнення окремих пальців, що дозволяє збільшити загальну силу кисті. Виконуючи вправи з IMTUG, тримайте спусковий палець ізольованим, якщо тільки ви спеціально не працюєте саме з ним.
Ви можете використовувати IMTUG як заміну еспандерам Captains of Crush, виконуючи ту саму серію, що й у День 1, або використовувати їх наприкінці тренування для тренування окремих пальців та ізометричної вправи для стрільби.
Мені дуже подобаються IMTUG, і я беру їх із собою всюди.
Примітка щодо тренування та стрільби
Можливо, вам захочеться тренуватися частіше, ніж двічі на тиждень. Якщо так, я б застеріг вас бути обережними, якщо ви вже практикуєте стрільбу та суху стрільбу. Ви можете легко потрапити в режим перетренованості, і ваші руки незабаром "збунтуються". Більше — це точно не завжди краще, якщо ви тренуєтеся з належною інтенсивністю в тренувальні дні.
ДОДАТКОВІ ВПРАВИ
Для чистої сили пінч-хвату ви також можете використовувати Titan's Telegraph Key. Це феноменальний інструмент. Я вважаю, що тренування пінч-хвату допомагає мені контролювати зброю навіть більше, ніж використання звичайних інструментів для хвата.
Для ротаційної сили руки, яка, на мою думку, допомагає контролювати крутний момент віддачі, важільний пристрій Wrist Reinforcer перевершує все, що я використовував раніше.
Починаючи з легкого опору, сядьте та покладіть передпліччя рівно на стегно. Повільно повертайте Wrist Reinforcer з боку в бік. Використовуйте іншу руку як "страховку" на випадок, якщо стане занадто важко. Працюйте в дузі 180 градусів. Переконайтеся, що ви контролюєте рух, особливо в крайніх точках.
У міру набору сили в цих вправах ви помітите, що віддача під час стрільби відчувається "легшою". Ви побачите чітке підвищення точності, з якою ви здатні стріляти на тій самій швидкості, що й раніше. Це добре.
ВИСНОВОК
Пам'ятайте: тренуйтеся з меншою кількістю повторень, більшим опором і лише двічі на тиждень, з двома вихідними днями після тренувального дня. Використовуйте Expand-Your-Hand Bands наприкінці кожного тренування та зелений IronMind EGG у вихідні дні для відновлення.
Я радий повідомити, що зміг збільшити силу хвата в руках до 165–195 фунтів. Мої спліти в діапазоні .12–.15, і в хороший день я можу показувати таку швидкість на дистанції до 15 ярдів на тренуванні з дуже хорошими влученнями. Що справді круто — це наскільки мінімальне підкидування дула під час стрільби. Через два з половиною роки я усунув більшість недоліків у своїй новій системі роботи і не відчуваю, що чимось поступаюся в результативності. Я відчуваю, що покращив свою результативність порівняно з тим, що робив до операції, і знаю, що можу покращити її ще з часом. Тренування хвата було невід'ємною частиною програми тренувань, яка допомогла мені повернутися.
Я знаю, що тренування хвата спрацює для кожного. Дайте собі час на розвиток сили, і ви побачите винагороду у своїй стрільбі. Успіхів у тренуваннях!
Експерт із вогнепальної зброї та професійний стрілець Рон Ейвері є президентом і директором з навчання в The Practical Shooting Academy, Inc. — школі науково обґрунтованого, високоефективного тактичного та інструкторського тренування зі стрілецької зброї.
Колишній поліцейський, Рон — всесвітньо визнаний дослідник, консультант і тренер з питань застосування вогнепальної зброї. Його методи застосування зброї та тактичного тренування використовуються довгим переліком провідних федеральних агентств, підрозділів спецоперацій/військових, а також правоохоронних органів по всій країні, а також багатьма приватними особами. Статті Рона публікувалися в багатьох виданнях для правоохоронців, таких як PoliceOne.com, S.W.A.T. magazine, American Handgunner та Front Sight від USPSA.
Рон — визнаний стрілець світового класу, який брав участь у великих турнірах у США та на міжнародному рівні протягом 36 років.
Рон здобув багато різних титулів і чемпіонств. Він був членом збірної США Standard Team на Чемпіонаті світу 2002 року, де здобув бронзову медаль в особистому заліку та золоту медаль у складі команди США Standard Team. Тепер, змагаючись у категорії "сеньйор", він має 15 індивідуальних титулів чемпіона країни серед сеньйорів і входить у топ-10 учасників у віці 59 років. Наразі він має ранг Grand Master у відкритому та обмеженому дивізіонах USPSA.
IronMind — світовий лідер у тренуванні сили хвата!
Купити продукцію IronMind в Україні www.askon.com.ua www.shop.askon.com.ua +380677105560
|